BİZİ TAKİP ET!

‘Borç üstüne borç eklemedik’

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Arif Ümit Uztürk, Kanal A’da yayınlanan Spor Meclisi programına canlı yayın konuğu olarak katıldı.

TBESF Başkanı Uztürk güncel federasyon faaliyetleri ile bilgilerin yanı sıra 23 Mart’ta göreve gelip başladıklarından bu yana gerçekleştirdikleri organizasyonlar hakkında da bilgiler verdi.

Uztürk, basketbol ve futbol branşlarının federasyonun lokomotif branşları olduğunu bu iki branşımızda deplasmanlı ligler esasına göre oynanan müsabakalarının olduğunu belirtti. Bu hafta sonu itibariyle basketbolda 1.lig müsabakalarının başlayacağını ifade eden Uztürk diğer liglerin ve ampute futbol müsabakaları da seçim sonrası devreye gireceğini söyledi.

750 MÜSABAKA OYNANACAK

TBESF olarak sadece iki branşla ilgilenmediklerinin altını çizen Uztürk "Bizim şuan bünyemizde 15 tanesi paralimpik özelliği taşıyan 3 tanesi de paralimpik olmayan toplam 18 spor dalımız var. Bunlar; Atletizim, atıcılık, tekerlekli sandalye basketbol, okçuluk, masa tenisi, halter, yüzme , oturarak voleybol, tekerlekli sandalye tenis , tekerlekli sandalye dans, tekerlekli sandalye eskrim, tekerlekli sandalye curling, boccia, yelken ve kayak bizim bünyemizdeki paralimpik branşlar. Paralimpik olmayan branşlarımız da ampute futbol, badminton ve bilek güreşi. Branş sayımız fazla olduğu için çok yoğun bir tempomuz oluyor. Bu saydığım branşların iki tanesi dışında hepsinde ulusal ve uluslararası düzeyde müsabaka programlarımız, milli takımlarımız ve katıldığımız faaliyetler var. Bunların her biri için ayrıca bir iş yükü ortaya çıkıyor. Ayrıca bu branşların bir de mali,idari ve organizasyon yükü var. Kurullara intikal eden dosyalar var, ceza alacak sporcular var, maç raporlarının incelenmesi ve değerlendirilmesi işleri var. 2015-2016 sezonunda basketbolda yaklaşık 550 civarında lig müsabakası oynayacağız. Ampute futbolda 200 civarında müsabakamız var" dedi.

2016 RİO’YA YÜKSEK KATILIM BEKLİYORUZ

2016 Rio paralimpik oyunlarına hazırlık sürecinin en yoğun olduğu günlerdeyiz. Bütün milli takımlarımız özellikle yurtdışındaki kotalı puanlı yarışmalara gidip paralimpik oyunlara katacağımız sporcu sayılarını yükseltme mücadelesindeler.

Milli takımlarımızı mali kaynaklarımızla destekleyerek yurtdışındaki organizasyonlara katılımlarını sağlıyoruz. Şuan itibariyle paralimpik oyunlara katılımı kesinleşmiş kota almış 21 sporcumuz var. Süre sonuna kadar biz bu sporcu sayısını 40’ın üzerine çıkartmaya çalışıyoruz. 2012 Londra paralimpik oyunlarında 43 sporcu ile iştirak etmiştik ve 7 madalya ile döndük.

SPORCULARIMIZIN İKİNCİ PLANDA OLMASINI İSTEMİYORUZ

Türkiye Özürlüler Spor Federasyonu 4 engel grubunu bünyesinde barındırarak 1990 yılında kurulmuş. 2000 yılında ise bu engel gruplarına göre ayrı federasyonlara dağıldılar. Çok da iyi oldu. Herkes kendi branşında kendi federasyonunda devletten kendine özel bütçe temin etmek suretiyle daha verimli bir sürece girdiler.

Bizim bünyemizdeki masa tenisi branşının Masa Tenisi Federasyonu’na devredilmesi ve orada faaliyetlerinin devam ettirilmesi gerekiyor. Fakat bu senelerce bizim teşkilatımızda engelliler federasyonu kurulmadan önce engelli arkadaşlarımızın yapacakları spor faaliyetleri hep ikinci planda kaldı.

Biz Avrupa Şampiyonası’na bayan ve erkek grubu olarak tekerlekli sandalye ekibi götürüyoruz sadece 24-25 tane yarışma sandalyesi var. Bir o kadarda çocuklarımızın günlük hayatta kullandıkları sandalyeler var. Her bir spor sandalyesinin bedeli de çok yüksek. Ayrıca sandalyeler her kişiye özel olarak ölçülendirilmiş durumda. Durum böyle hassas olunca biz sporcularımızı başka bir federasyona geçmesini istemiyoruz sporcularımızın ikinci planda kalmasını da istemiyoruz

BORÇ ÜSTÜNE BORÇ KOYMADIK

Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüzde bize gayet güzel destek veriyor. Biz 22 Mart 2015’te olağanüstü seçimle iş başına geldik. O sürece gelene kadar federasyonumuzun bir 5-6 aylık durağan bir dönemi yaşandı. Mali açıdan bir takım krizler oluştu. Bu süreçte yurtdışında katılmamız gereken önemli kota müsabakaları vardı. O müsabakalara parasızlık nedeniyle gidilemedi. Biz bu olumsuz süreci bir taraftan toparlayıp aradaki bu kayıp süreyi telafi etmeye çalışıyoruz.

Biz 23 Mart’ta göreve gelip başladığımızda baktık ki borç miktarı 3 milyon 157 bin tl. Bizim aldığımız bütçe 7 milyon. 7 milyon bütçenin içerisinde birçok branşın faaliyetlerini yapacağız birde birikmiş sporcudan hakeme, kulüpten şirkete, uçak acentelerine ve firmalara çok yüklü miktarda borcumuz var. Hem bakanlığımız hem de genel müdürlüğümüz bu durumdan süratle çözüme gidileceğini ve yardımcı olunacağını söyledi. Şuan geldiğimiz noktada 500-600 bin tl civarında dış borcumuz kaldı. Olağanüstü seçim tarihinden bugüne kadar yaptığımız bütün organizasyonların paralarını da merkezinde hemen sporcuya,kafileye,kulübe,hakeme ve personele takdim ettik ve peşin ödeme yaptık. Borcun üstüne borç koymadık bu bize bayağı bir rahatlama getirdi. Dün ve bugün hem ampute futbol hem basketbol kulüplerimize 500 bin tl havale ettik ve tüm borçları tamamen sildik.

FUTBOL VE BASKETBOLDA BÜYÜK BAŞARI

Özellikle ampute futbol ve milli takımımızın içinde gazi kökenli sporcu arkadaşımız var. Geçtiğimiz ay içerisinde Ampute Futbol Milli Takımı’mız Polonya’da yapılan Eurocup organizasyonunda İtalya’yı , İrlanda’yı, İspanya’yı ve finalde de Polonya’yı yenerek Eurocup şampiyonu oldu.

Erkek ve bayan basketbol takımlarımız olarak Ağustos ayının sonunda İngiltere’de düzenlenen Avrupa Şampiyonası’na katıldık. Erkek takımımız Rio vizesini de alarak finale kadar geldi. Finalde İngiltere’nin ev sahipliği avantajlarından dolayı maalesef yenildik. Bunun rövanşını inşallah Rio’da alacağız diye ümit ediyorum. Bayan takımımızın biraz daha hazırlık ve malzeme yönünden kendilerinin desteklenmesi lazım. Bu konuda ileriki günlerde güzel müjdeli haberler vereceğiz.

Bedensel engellilerde faaliyet gösteren 235 tane spor kulübümüz var. Biz 22 Mart’ta göreve geldiğimiz günden bugüne kadar 8 tane Türkiye Şampiyonası yapmışız. 32 tane milli takım kampı gerçekleştirmişiz. Bu milli takım kaplarının her birinin ortalama katılım sayısı 20-22 civarında. Geldiğimiz tariften bu yana 47 tane uluslararası kotalı müsabakalara gittik. Bu bütçe açısından anormal bir yük fakat hepsini gerçekleştirdik.

Duyurular

Federasyon Başkanımız, Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) Ankara Şubesinin düzenlediği iftar yemeğine katıldı.

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Alpaslan ERKOÇ, Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) Ankara Şubesinin düzenlediği iftar yemeğine katıldı.

Federasyon Başkanımız iftar yemeğinde Hakem ve gözlemcilerin Futbolun değişmez bir parçası olduğunu, büyük bir özveriyle çalıştıklarını dile getirdi. Ampute Futbol Hakem ve gözlemcilerine ligleri sorunsuz bitirdikleri için teşekkürlerini iletti.

İftar yemeğine ayrıca, Ampute Futbol Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ahmet ALANKA, Ampute Futbol Milli Takım Baş Antrenörümüz İsmail TEMİZ, Duayen hocalarımızdan Sayın Talat TOKAT, Metin TOKAT, MHK Eski Üyelerimiz Sayın Murat ILGAZ, Sayın Ali KUNAK, Sayın Sürhat MÜNİROĞLU,Eski Süper Lig hakemlerimizden Sayın Serdar ÇAKMAN, Süper Lig Gözlemcilerimizden Sayın Ali ULUYOL, Süper  Lig Yardımcı Hakemleriz Sayın Anıl USTA, Sayın Mustafa SÖNMEZ, Sayın Serkan ÇİMEN, Sayın Serkan OLGUNCAN,A klasman Gözlemcimiz Sayın Cengiz AKYÜZ katılım sağladı.

 

OKUMAYA DEVAM ET

Duyurular

Süper Lig ve 2. Lig Gol Kralları

Bitexen Ampute Futbol Süper Ligi ve 2. Ligi oynanan maçların ardından sona erdi.

Süper Lig’de Şahinbey Belediye Gençlik ve Spor Kulübü oyuncusu “Yussıf Yahaya” attığı 46 golle gol kralı olurken, 2.Lig ekiplerinden Bağcılar Engelliler Spor Kulübü oyuncusu “Alberto Epomba Fiengo Adelino” ise attığı 27 golle gol kralı oldu. Her iki sporcumuzu da tebrik ederiz.

OKUMAYA DEVAM ET

Duyurular

AMPUTE FUTBOL TÜM LİGLER KART ÇİZELGESİ

2023-2024 Sezonu Bitexen Ampute Futbol Ligleri güncel kart çizelgesi aşağıdadır;

SÜPER LİG 1.LİG VE 2.LİG KARTLAR GÜNCEL

OKUMAYA DEVAM ET

Çok Okunanlar

Copyright © 2022 Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu

P